torsdag 30. april 2009

Verden er gal - svinene er fornuftige

Media skriker oppover seg om et nytt utbrudd av influensa - denne gangen av typen svin. WHO kategoriserer det, som enhver annen influensa, som en pandemi. Noe annet skulle jo bare mangle. Nytt av året er at media har fått blod på tann og kjører dette som en global krise på nivå med Svartedauden i 1349. Det at media er hissige på å dramatisere, katastrofemaksimere og få det til å høres ut som om dommedag er kommet - i form av et influensautbrudd - er heller ikke nytt. Maken til suppekoking på rustne spiker. Kombinasjonen WHO, influensautbrudd og media er tydeligvis ikke sunt. Lurer på om det også er smittsomt. Bildet under er faktisk av omtalte virus. Skummelt, ikke sant? 


En lege på jobb kommenterte dette i går på følgende vis. Hver dag dør 40000 som følge av drap og 60000 som følge av traffikkuhell og andre ulykker. På global basis. Til nå har det dødd - kanskje, om vi legger godviljen til, - 7 stykker av dette influensaviruset. Igjen på global basis. Influensa har eksistert i uhorvelig mange århundrer. Virusene som er i influensakategorien varierer noe i hissighet, men er man ved relativt stødig helse er det ikke noen fare. Pell deg under dyna og høst sympatipoeng noen dager også overlever du. Ta en Paracet og en Ibux om det blir for ille. Drikk mye vann. Verre er det ikke.

Helseministeren snakker om at opptil 40 % av landets befolkning kan prestere å bli syke samtidig og at viktige samfunnstjenester som helsevesen vil stoppe opp. Det kommer ikke til å skje. Det kaller jeg svartmaling og hysteri.

Det morsomste syns jeg er en pressemelding jeg så i lokalavisa i dag fra Norske Kvinners Sanitetslag. Der sto det nemlig å lese; det er viktig å huske å vaske seg på hendene før man spiser og etter at man har vært på do. På den måten kan man unngå svineinfluensaen.

Mest hysterisk syns jeg er disse som nå på harde livet hamstrer munnbind, hansker og sikkert matvarer for det neste årtusenet minst. Noen er jo bare mer lettskremte enn andre, det er greit nok. Men det blir bare latterlig når man ikke har med noe verre enn et vanlig influensavirus å gjøre.

Influensa er selvsagt kjipt å få, og det kan jo selvsagt bli alvorlig for enkelte. Det gjelder jo da primært små barn og eldre. Og selv da vil kun de som har andre sykdommer i bunnen som gjør at de er mer svekket generelt sett være de som får mest komplikasjoner. 

Men, en ting har mediene glemt. Hva med svinene. Hvordan opplever de influensaen? Burde vi ikke hatt dybdeintervju med svinene i Mexico? Får de behandling eller blir de hardt og brutalt tatt med inn på bakrommet for å hilse på en kjøttøks? I Egypt starter nå myndighetene masseslakt av gris, uten at de engang har fått påvist et fnugg virus i Egypt. Nærmeste var visst en som snufsa litt i Israel et sted. Men han var også frisk og følte seg ikke svinete.

Verden er gal (i alle fall deler av den) - men er svinene de fornuftige i situasjonen?

2 kommentarer:

  1. ...det mest bekymringsverdige her, er vel heller at det kan sjå ut som at tromsøs sanitetskvinner vanligvis ikkje har for vane å vaske seg på hendene etter at dei har vore på do... For nokon svin!! Tenk på det, neste gang du vurderer å kjøpe lodd på kakelotteri etc.etc.!

    SvarSlett
  2. Hihi, Eg trur ikkje den influensaen bi å klare seg så godt i norge. Eg trur det va sånn at virus danna i varmar strøk klare seg som oftest dårliar i kalde?

    Synes også den her saka e latterli.

    SvarSlett