tirsdag 1. september 2009

Også tror jeg på krig og fred og sånn...

Jeg hadde tenkt å skrive et bloggnotat om noe helt annet i dag, men etter å ha sett dagens Brennpunkt på NRK1 (ikke si til lisensjegerne at jeg har TV!) om et asylmottak og måten de som var der ble behandla på må jeg bare skrive litt om det. Spesielt nå som det også er valgkamp og enkelte partier spiller veldig på både fremmedfrykt og fordommer.


For det første, det er krig i verden. Det finnes folk blir forfulgt på bakgrunn av religion, legning, politisk syn (eller mangel av religion og politisk syn), kjønn, etnisitet og så videre. Blir de fanget blir de enten torturert både fysisk og psykisk, utsatt for grov mishandling eller rett og slett drept. De som overlever torturen og kommer seg bort fra forfølgerne er de heldige - samtidig som de er uheldige. De må for resten av livet bære med seg minnene, og arrene, etter det de har blitt utsatt for. Kanskje har de mistet hele familien sin i krig. Kort sagt; dette er stort sett mennesker som befinner seg i dyp nød og krise. De leter etter det håpet de mistet, håpet om et liv der de er trygge og i sikkerhet.

De er flyktninger...


Ja, det finnes de som med rette kan kalles "lykkejegere" også, men de er nok ikke av flertallet. Mange er i mot at Norge skal ta i mot flyktninger. De er jo voldelige, raner, dreper, voldtar og er uskikkelige. Noen av de finnes jo også, men heldigvis er de veldig få. Og de må jo selvsagt straffes for sine handlinger i henhold til norsk lov.

De fleste kommer som oppriktige mennesker som trenger hjelp. Og jeg mener at vi har en plikt til å hjelpe de. Når de kommer til Norge blir de plassert i UDI sitt system for ivaretakelse. I de siste årene har UDI (etter å ha bygget ned) måtte bygge opp asylmottakskapasiteten igjen. Og de har gitt bort dette til private aktører. I min egen hjembygd har vi asylmottak til og med. Og det går helt fint. Til tross for mye skepsis fra bygda har det faktisk gått bra. De som bor på mottaket er skikkelige folk. I tillegg virker det som om de som styrer mottaket er skikkelige folk. Men i følge Brennpunkt er det ikke slik alle steder. Da blir jeg først og fremst forbanna, men dernest skuffa. Hvilken menneskerespekt vitner slikt om? Jeg hadde ikke hatt samvittighet til å gjøre det på den måten i alle fall.

Det er mennesker det er snakk om!


Jeg håper at det er et unntak, og ikke regelen, det som dokumentaren gav uttrykk for. At de andre asylmottakene i Norge gjør en skikkelig jobb. Men mer alvorlig; hvilken kontroll har egentlig UDI over asylmottakene sine? Gir de litt faen? Er ikke så viktig hvordan det står til? Har det gått prestisje i å ha flest mulig asylsøkere i sin region?

Så over til historietimen. 2. verdenskrig, Norge er okkupert. Nordmenn blir sendt til konsentrasjonsleirer om ikke de "kvalifiserer" i Hitlers visjon om en ny verden. Det norske folk kjemper i mot. Noen av landets folk flykter - til England, Shetland og Færøyene. Noen for å bli med i krigen mot Hitler. Andre for å overleve.

Historiebøkene forteller mye om dette. De forteller også hvordan nordmenn, og andre som flykta fra krigen, ble mottatt. Det var ikke snakk om papirmøller, spørsmål om man fikk komme inn i landet eller noe. Nordmenn ble tatt vare på. Man ble ikke parkert i telt eller asylmottak. De som flyktet ble tatt inn i varmen på alle måter, så godt det lot seg gjøre. Det vil jeg jo si er en liten kontrast til hvordan vi behandler dagens flyktninger. Selvsagt har verden forandret seg siden den tid, men det er fremdeles snakk om mennesker.

Det må vi aldri glemme...


Nå sier jeg ikke at vi skal ha en ultraliberal innvandringspolitikk og gi alle opphold heller. Men det er noe radikalt feil med dagens system. Asylsøkere lever i limbo i flere år før de får vite om de får, eller ikke får, bo i Norge. Alt tar lang tid. Ingen har ansvar for noe som helst virker det som. Jeg tror det trengs noen reale oppvaskmøter i systemet. Kortere behandlingstid og reell respekt for de det handler om. Sånn at man får en skikkelig behandling av søknadene, og slik at de som trenger hjelp mens de venter faktisk får det de har krav på. Da hadde man kanskje også fått mer korrekte JA eller NEI til de som søker også?

Det blir kanskje en for stor og hårete kamel for politikerne å svelge i debattene på TV der spørsmålene hagler sidelengs og de blir mer opptatt av å riste på hodet (i FRP) og avbryte hverandre?

Hørte jeg forresten at Norge var blant verdens rikeste land?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar